Newsy | Papaya.Rocks

Budynek ekologicznej szkoły w Brazylii uhonorowany prestiżową nagrodą RIBA21.11.2018

fot. Leonardo Finotti/Rosenbaum Arquitetura 2017

RIBA – międzynarodowa nagroda architektoniczna przyznawana co dwa lata przez Royal Institute of British Architects tym razem trafiła do Children Village w Brazylii. To niezwykły kompleks budynków zlokalizowany na skraju lasu deszczowego.

Kompleks Children Village został zaprojektowany przez architektoniczny duet Alepha Zero oraz Marcelo Rosenbauma. Powstanie ekologicznej szkoły i internatu poprzedzały liczne spotkania z uczniami, podczas których definiowano ich potrzeby. Jedną z najciekawszych innowacji w budynkach jest sposób wykorzystania drewna i betonu – materiały izolują od warunków zewnętrznych, dzięki czemu temperatura wewnątrz jest optymalna, nawet jeśli wokół upał dochodzi do 40 stopni Celsjusza.

Children Village zajmuje powierzchnię prawie 25 000 m2. Została podzielona na dwie identyczne przestrzenie: jedną dla dziewczyn, drugą dla chłopców. Pokoje umiejscowione są wokół trzech dużych, zacienionych dziedzińców. Główną izolacją dla słońca jest dach, którego struktura składa się z poprzecznie laminowanych belek i słupów.

Papaya.Rocks / @papaya.rocks

zobacz także

zobacz playlisty